Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház

Kölyökvár játszóház

Családi bölcsőde hálózat

Képességfejlesztés iskola előtt

Nem feltétlenül kell fejlesztésről beszélnünk, hogy a tanulási problémákat megelőzzük. Mert azt biztonsággal állíthatjuk, hogy a tanulási nehézség nemcsak leküzdhető, de meg is előzhető.

Van megoldás

Csak kapkodja az ember a fejét, annyiféle fejlesztő foglalkozással és módszerrel találkozhat.
Szerencsére ma már szinte minden problémára tudnak hatékony segítséget ajánlani a fejlesztő- és gyógypedagógusok, legyen szó mozgás-, figyelem vagy beszed fejlesztésről. Mint annyi minden, ezek is akkor a leghatásosabbak, ha időben felfedezik a problémát egy kisgyereknél. Mostanság az óvodai szűréseknek, a tanító nénik jelzéseinek, a szülői odafigyelésnek köszönhetően ez egyre gyakrabban fordul elő. A szakemberek szerint a legtöbb szülőben megvan az igény, hogy gyermekét szakemberhez vigye, és igénye van arra is, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a képességfejlesztés fontosságáról. A legtöbb képesség a kisgyerekeknél játékos módszerekkel fejleszthető, de sokkal fontosabb a megelőzés.

Mivel minden kisgyerek más és más, s az egyes képességek, részterületek felmérése komoly tudomány, minden esetben a képességfelmérés az első lépés. Ilyenkor kiderül, melyek egy kisgyerek erősségei, s melyek azok a területek, ahol fejlődnie kell. Ez a gyógypedagógiai vizsgálat az alapja a fejlesztésnek, ennek nyomán ajánlja a gyógypedagógus a megfelelő foglalkozást a kisgyereknek korosztálytól függően. Érdemes már 2 éves kor körül elkezdeni ezeket a foglalkozásokat, hogy az esetleges elmaradások mihamarabb feltérképezésre kerüljenek.

Vegyük észre idôben

Nem kis feladat az elmaradásokról beszélni, sokan úgy vélik, ha egy kisgyermek nem beszél 2 éves korára, az még normális. Hát nem! Az első hangadás, kommunikációra utaló beszéd már 1–1,5 éves kor körül megjelenik és fokozatosan fejlődik normális esetben.
Ennek a szakember számára megfelelő jelei vannak. Ezért érdemes mihamarabb elkezdeni a foglalkoztatást, ha ez nem így történik.

A mozgás mindennek az alapja

Itt van rögtön a mozgás, amely minden kisgyerek természetes játékának az alapja. Sokan nem tudják, de a fejlődése is, a mozgásfejlődésen alapul ugyanis a későbbi beszéd, a számolás, de még az írás megtanulása is. Ha
kimarad vagy nem megfelelően megy végbe egy szakasz a mozgás fejlődésben – például nem kúszik vagy mászik, illetve éppen felállás után csak futva képes közlekedni a kisgyerek –, az nagy valószínűséggel később tanulási zavarok formájában üthet vissza. Egyre többször találkozhatunk kisgyermekeknél ilyen és ehhez hasonló jellegű problémával, de szerencsére szakszerű, játékos mozgásos foglalkozásokkal nagyon látványos eredményeket lehet elérni. Ehhez elegendő lehet, ha sok mondókát használunk, amelyek már a ritmusukkal is segítenek, s persze ott vannak a speciális mozgás fejlesztő eszközök, melyeket össze lehet kötni a mondókákkal. A színes, vidám kellékek, mint a gimnasztikai labda, az egyensúlyozó henger, libikóka és tölcsér, a mászólétra, a lepegető kövek, az óriáskerék vagy a zsákhinta már önmagukban is kedvet csinálnak a gyerekeknek a mozgáshoz, s nagyon
sokat segítenek. S nemcsak azoknak, akiknek valamilyen területen elmaradásuk van, hanem egyszerûen csak a felesleges energiák levezetésénél, aminek bizony sok anyuka örül…

Iskola elôtt

Számos probléma a kisgyerek fejlődésében akkor derül ki, amikor iskolába megy. Az óvoda és az iskola közötti átmenet problémáinak megelőzésében, leküzdésében segíthetnek az iskola-előkészítő foglalkozások, amelyek az iskolához szükséges készségek erősítésére helyezik a hangsúlyt. Ilyen a logikus gondolkodás, a szövegértés, a megfelelő szókincs, a figyelem és az emlékezet: ezek megfelelő fejlesztésének köszönhetően a gyermek iskolába lépéskor könnyebben veszi az akadályokat, hamarabb alkalmazkodik az új elvárásokhoz, sikerként éli meg az első osztályt. És ez a legfontosabb, ekkor dől el, hogy a gyerek szeret-e iskolába járni vagy sem. Hiszen mi is azt szeretjük csinálni, azzal szeretünk leginkább foglalkozni, ami jól megy. Ha az iskola nem megy jól, folyamatos kudarcok érik, az állandó frusztrációt okoz a
gyermeknek, ráadásul még a társak is észreveszik ezt, hangot adva sikertelenségének, az bizony elég nagy törést jelenthet neki az első évben.
Nos, mindezt meg lehet előzni, ha megtaláljuk gyermekünknek a megfelelő szakembert, aki minden esetben tudja, hogy mely gyermekkel hogyan kell bánni.