Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház

Kölyökvár játszóház

Családi bölcsőde hálózat

Miért érdemes kis létszámú csoporttal kezdeni a közösségbe szoktatást

Sokféle tapasztalatot hallunk a bölcsődei, óvodai beszoktatással kapcsolatban ismerősöktől, más anyukáktól. Sokan rémálomként élik meg ez az időszakot. Mi abban szeretnénk segíteni kiscsoportos bölcsődénkkel, hogy megkönnyítsük mind a szülő, mind a gyermekek dolgát.

Bizonyosan minden szülő nehezen vészeli át ezt az időszakot, hiszen a hosszú együttélés után – ha nem is egész napra – el kell válnunk gyermekünktől. A beszoktatás többnyire a szülőknek nehezebb, hiszen a gyermeknek természetes igénye, hogy bizonyos idő után társaságban lehessen, barátokat szerezzen, szocializálódjon. Illetve sokszor jogosan a szülőben is felmerül a gondolat „Én már otthon kevés vagyok a gyereknek…”

Kölyökvár Családi Bölcsőde Hálózat minden kisgyermeket és szülőt szívesen lát egy délutáni próba órára, hogy gyermeke megismerje a közösségi értékeket. Nálunk szakképzett pedagógusok, kisgyermekgondozók  irányításával folynak a bölcsődei foglalkozások. 

A beiratkozáshoz előbb töltse le, töltse kis a szükséges dokumentumokat innen.

Miért jobb tehát, ha kisebb csoportba kezdjük a közösségbe járást?

Jó bölcsődét találni sem könnyű, azok is nagy létszámmal működnek. Nagy létszámú csoportba kell beilleszkedni. Valaki könnyebben veszi az akadályt, van, aki nehezebben.  Hirtelen kell beilleszkedni szigorú napirendbe, hogy minden gyermeket el tudjanak látni. A gondozás azonban magába kell, hogy foglalja a fizikai szükségletek kielégítésén túl a gyermek megfelelő lelki és érzelmi szükségleteinek kielégítését is. Ha kisebb csoporttal kezdjük, nyugodtak lehetünk, hogy gyermekünk egyedi igényeit minden alkalommal figyelembe veszik.

A bölcsődékben is van lehetőség a beszoktatásra, viszont a pici gyerekeknek sokkal ideálisabb, ha elsőre csak néhány gyermek veszi körül őket, illetve bármilyen szükséglet esetén egyből megkapja a kellő figyelmet (pelenka csere, cumi, étkezés, stb.). Így sokkal kiegyensúlyozottabb lesz ebben az időszakban. Még azoknak a gyerekeknek is előnyükre válhat, akik látszólag könnyen barátkoznak, élvezik a közösséget. Megelőzhetjük vele, hogy a későbbiekben visszahúzódóak legyenek, vagy gátlások alakuljanak ki bennük. Akik bátortalanabbak, ezáltal oldottabbá válnak, könnyebben kinyílnak, könnyebben fognak barátkozni. A bölcsőde óriási változás a gyermek életében, a szülő feladata pedig hogy megtalálja számára a minél ideálisabb megoldást, a gyermek megfelelő fejlődése érdekében. Így lesz mindenkinek könnyebb az elválás időszaka.

Hogyan tudjuk mindezt biztosítani a Kölyökvár családi bölcsődében?

  • A pedagógusok személyesen ismerik a gyermeket.
  • Foglalkozásainkon a szülővel való közös részvétellel a gyermekek megismerik a helyet, hozzászoknak a környezethez, a többi kisgyermekhez. Ez után nyugodtabban itt hagyhatják őket.
  • Minden helyzetben személyre szabottan tudunk reagálni minden egyes problémára, igényre, szükségletre.
  • Étkezési szokásaikhoz tudunk igazodni.
  • Képességfejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek a bölcsődében.
  • Minden nap csoportos foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek.