Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház

Kölyökvár játszóház

Családi bölcsőde hálózat

Oviba megy a gyerek? – közösségbe szoktatás

Egy bizonyos kor után minden kisgyermeknek természetes szükséglete a közösség, a szocializálódás. Kinek előbb, kinek később jön el ez az idő, ez egyénileg változik, szokásoktól, illetve a gyermek habitusától is függ, mikor érik meg rá.

Oviba megy a gyerek

Ez az „elválás” persze egyik félnek sem könnyű, de elkerülni nem lehet, 6 hónapos és 1 éves kor között érdemes már megkezdeni a szülővel együtt a közösségbe járást, 1,5 éves kor körül pedig fokozatosan el lehet kezdeni, hogy a gyermek kisebb közösségben rövidebb időre egyedül, az édesanya nélkül maradjon más gyermekekkel. De ha már óvoda elött állnak, a kezdés elött néhány hónap kifejezetten jót fog tenni a gyereknek.

A Kölyökvár Családi Bölcsőde Hálózat minden kisgyermeket és szülőt szívesen lát akár csak egy délutáni próba órára is, hogy gyermeke megismerje a közösségi értékeket, és megismerkedjenek a hellyel. Nálunk szakképzett pedagógusok irányításával folynak a bölcsődei foglalkozások. 

Mi ennek a módszernek az előnye?

A rendszer lényege, hogy a kisgyermekek egyedi igényeinek figyelembevételével, kis csoportban valósítjuk meg a gyermekfelügyeletet és a foglalkoztatást. Éppen a kis csoport előnyét szeretnénk kiemelni. Az állami bölcsödében nagy csoportba kell a gyermeknek viszonylag gyorsan beszokni, megtalálni a helyét, az édesanya nélkül. Nagyon sokat számít, ha ezt megelőzően már járt hasonló közösségben, megtapasztalta egy csoportban a rendszert, mely biztonságérzetet ad neki. Ezenkívül, mivel ismerjük a gyerekeket, az egyéni igényeket kellő mértékben ki tudjuk elégíteni, ez is növeli a biztonságérzetet a gyermekben és nem utolsósorban a szülőben is.

Hátránya?

Kifejezett hátrányát nem tudunk mondani, hiszen éppen azért jó ez a formája a közösségnek, mert a gyermek egészséges lelki és értelmi fejlődéséhez igazodik, a fokozatosság elve alapján a gyermek életkori sajátosságainak figyelembevételével.

Hányan vannak egy csoportban?

Bölcsődénkben csoportonként  egyszerre hét kisgyermek felügyeletét, foglalkoztatását biztosítjuk két gondozóval. Úgy tapasztaltuk, hogy ez egy megfelelő létszám ahhoz, hogy a céljaink megvalósulhassanak.

Egyáltalán milyen módszer alapján dolgozták ki ezt a rendszert?

A bölcsődében dolgozó pedagógusok korábbi tapasztalatai alapján alakult ki ez a rendszer, illetve a nálunk megforduló szülőkkel mindig próbálunk sokat beszélgetni, és meghallgatni a problémájukat, véleményüket, negatív tapasztalataikat, melyeket más játszócsoportokban tapasztaltak egy-egy kérdéssel kapcsolatban.